Rok szkolny 2013/2014
„Szkoła ze smakiem” przed prudnickim Lidlem na Dzień Dziecka 2014
Z okazji Dnia Dziecka supermarket Lidl zaprosił nas na wspólny festyn. To już drugi raz mogliśmy wraz z Lidlem gotować smaczne dania dla Prudniczan. Jako, że sezon grillowy trwa, serwowaliśmy grillowane pieczarki i cukinie oraz szaszłyki z mięsa drobiowego i warzyw. Wcześniej wszystko to kąpało się w odpowiednich marynatach dodających smaku. Dla tradycjonalistów były oczywiście gorące kiełbaski z rusztu i pasty ze świeżymi bagietkami. Po ilości osób, które chciały skosztować naszych propozycji grillowych, możemy śmiało stwierdzić, że wszystko, co zostało przez nas zaserwowane, było wyjątkowo smaczne! Bo Rolnik to SZKOŁA ze Smakiem! W promocji pomagali uczniowie klasy 1 gastronomicznej: Wiktoria Kluza, Joasia Gwóźdź, Marcjanna Maryszewska, Rafał Chiński, Ksawery Obrzut, Patryk Wójcik a także Szymon Różański.
Rok szkolny 2014/2015
Kiermasz świąteczny
18 grudnia w samo południe rozpoczęliśmy kiermasz świąteczny promujący nasza szkołę.
Uczniowie klas gastronomicznych, pod dowództwem nauczycielek przedmiotów gastronomicznych, pani Agnieszki Chudy i Agnieszki Światłowskiej przygotowali tradycyjny barszcz czerwony i jako dodatek – przysmak kuchni bałkańskiej – pitę z farszem ziemniaczano – cebulowym. Pita wyśmienicie smakowała, a dowodem na to był fakt, że zniknęła z menu pierwsza.
Odwiedzający mogli również kupić świąteczne fantazyjne ciasteczka i przepiękne piernikowe reniferki…
Również Powiatowy Klub Ośmiu działający przy Zespole Szkół Rolniczych w Prudniku przygotował Wigilię Polską, akcję która ma na celu dzielenie się chlebem z ludźmi, by tego chleba nigdy nie zabrakło…
Klub Ośmiu działa pod opieką pedagoga szkolnego, Marzanny Zawadzkiej – Ciępki.
Serdeczne podziękowania, jak zwykle kieruję do Artura Chodnika za pomoc w organizacji imprezy.
Organizacja i fotografia Barbara Maryszewska
Pod tym adresem na YOUTUBE filmik z imprezy https://www.youtube.com/watch?v=oAiIcwwUBJQ
Nagroda dla szkolnych krwiodawców
14 stycznia 2015 w Starostwie Powiatowym miało miejsce spotkanie podsumowujące działalność prudnickiego Klubu Honorowych Krwiodawców PCK. W 2014 roku na ziemi prudnickiej oddano 200 litrów tego życiodajnego płynu!
Pan Stanisław Antosz, który jest szefem tego jedynego w naszym powiecie klubu, wręczył symboliczne nagrody zaangażowanym osobom i instytucjom. Nasza szkoła, którą na spotkaniu reprezentował Pan Dyrektor, również otrzymała taką nagrodę. Jak donosi Tygodnik Prudnicki z dnia 21.01. 2015, wyróżnienie usłyszeli z ust władz gminy i powiatu wyrazy szacunku. Jesteśmy dumni, że w nasze społeczności uczniowskiej są tacy, którzy pragną pomagać w ten niesamowity sposób osobom potrzebującym. Zachęcamy do licznego udziału w nadchodzących akcjach poboru krwi.
Współpraca ze Specjalnym Ośrodkiem Szkolno – Wychowawczym
6 marca uczniowie klasy 2 TG pod opieką Pani Agnieszki Chudy wybrali sie na warsztaty integracyjne do Specjalnego Ośrodka Szkolno Wychowawczego w Prudniku z okazji „Dnia Naleśnika”. W ramach integracji uczniowie wspolnie przygotowywali poczęstunek w formie przepysznych naleśników. Kaloryczne spotkanko!
Półfinały Mistrzostw Polski U18 w Prudniku 17-19.04.2015
Sportowcy naszej szkoły grający w MKS Smyk Prudnik walczyli w tych mistrzostwach bardzo dzielnie zajmując trzecie miejsce. Tym samym drużyna znalazła się w 16-tce najlepszych drużyn kategorii U18. Również inni uczniowie naszej szkoły – Adrian Kulak i Dominik Mucha, aktywni w lokalnym środowisku, uczestniczyli w organizacji tych zawodów.
Top kucharz
16 kwietnia 2015 r. w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym Dąbrówka w Prudniku odbyła się I Wojewódzka Olimpiada Gastronomiczna „Top Kucharz”. Organizatorem imprezy była Angelika Sadowska – nauczyciel SOSW w Prudniku oraz Eugeniusz Kurpiel – Dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Prudniku. Celem tego konkursu jest poszerzanie pasji zawodowych uczniów, sprawdzenie umiejętności zawodowych oraz upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia.
Olimpiada była skierowana do uczniów specjalnych szkół zawodowych. Konkurs składał się z 2 etapów : szkolnego i wojewódzkiego.
Forma etapu szkolnego była zależna od nauczycieli danych placówek, w ramach którego należało wyłonić 2 uczestników olimpiady.
W konkursie wzięły udział dwuosobowe drużyny ze szkół specjalnych z Grodkowa, Nysy, Kędzierzyna – Koźla oraz Prudnika. Zadaniem młodych kucharzy było przygotowanie dania głównego z zastosowaniem drobiu oraz wykonanie tradycyjnego deseru włoskiego Tiramisu wg. ściśle określonej receptury.
Potrawy oraz umiejętności techniczne przyszłych kucharzy ocenili jurorzy : restaurator Pani Natalia Rut z restauracji Włoski Smak, Kierownik Szkolnego Schroniska Młodzieżowego w Wieszczynie – Józef Michalczewski oraz gwiazdy sceny polskiej zespół An-Kara.
I miejsce w I Wojewódzkiej Olimpiadzie Gastronomicznej Top Kucharz zajął zespół Klaudia Nowotna oraz Jacek Kuś – uczniowie ze Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Prudniku pod opieką nauczyciela tej placówki Pani Agnieszki Chudy. Para młodych kucharzy wykonała potrawę „Zielone grissinni w towarzystwie roladki drobiowej”.
Dla wszystkich uczestników Olimpiady klasa II TG z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku pod opieką Pani Agnieszki Chudy, przygotowała smakowity poczęstunek.
Bezpieczeństwo osób starszych
W Urzędzie Miejskim w Prudniku odbyła się debata społeczna zorganizowana przez prudnickich policjantów. Tematem spotkania było bezpieczeństwo osób starszych. W spotkaniu oprócz policjantów uczestniczyli między innymi burmistrz miasta, kierownik ośrodka pomocy społecznej, straż miejska, pożarna oraz mieszkańcy. Uczniowie klasy mundurowej z II Liceum Ogólnokształcącego przy Zespole Szkół Rolniczych odegrali pokazowe scenki dotyczące oszustw „na wnuczka” oraz „policjanta”.
W piątek (24 kwietnia 2015r) w Urzędzie Miejskim w Prudniku odbyła się debata społeczna ”Senior i jego bezpieczeństwo”. Organizatorami spotkania byli prudniccy policjanci. W spotkaniu uczestniczyli m. in. Zastępca Komendanta Wojewódzkiego Policji w Opolu – insp. Jacek Tomczak, I Zastępca Komendanta Powiatowego Policji w Prudniku – nadkom. Krzysztof Urban oraz Burmistrz Prudnika – Franciszek Fejdych.
Podczas prelekcji funkcjonariusze przypomnieli o niebezpieczeństwach jakie mogą spotkać seniorów jako uczestników ruchu drogowego oraz przestrzegali przed oszustami, którzy różnymi metodami okradają starszych ludzi. Policjanci starali się uświadomić słuchaczom jakie są najczęściej spotykane zagrożenia oraz jak sobie poradzić w trudnych sytuacjach. Całość zgromadzonego materiału debatujący mieli okazję zobaczyć na specjalnie przygotowanych przez policjantów prezentacjach multimedialnych i filmach szkoleniowych. W dalszej części programu przedstawiciel straży pożarnej poruszył tematy związane z bezpieczeństwem przeciwpożarowym, zaś Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej w Prudniku przedstawił najczęściej spotykane problemy osób starszych oraz omówił oferowane formy pomocy. Zaproszenie goście oraz seniorzy bardzo chętnie włączali się do dyskusji.
Nici z jedzenia, czyli my na prudnickiej Nocy Muzeów
15 maja 2015 nasz Zespół Szkół był współorganizatorem wydarzenia kulturalnego jakim jest Noc Muzeów w Muzeum Ziemi Prudnickiej.
Impreza muzealna nosiła tytuł „Od nitki do Frankla”, co miało podkreślić prudnickie tradycje włókiennicze. Idąc tym tropem nasz kulinarny występ nie mógł nazywać się inaczej, jak tylko „Nici z jedzenia”. Trochę przewrotne i dowcipne hasło wywoływało u odwiedzających szeroki uśmiech
na twarzach.
Dziękujemy Muzeum Ziemi Prudnickiej za zaproszenie naszej szkoły do uczestnictwa w tej Nocy jedynej w roku.
Jak zwykle: niezwykle genialna ekipa pod wodzą tryskającej inwencją Pani Barbary Maryszewskiej, której autorstwa kilka fotografii poniżej.
My nawet w Chocimiu
9 maja 2015 podczas Pucharu Śląska Opolskiego w skokach przez przeszkody nasi uczniowie serwowali bogracz oraz ciepłe i zimne napoje.
Dwie poniżej zamieszczone fotografie dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionego Tygodnika Prudnickiego.
18 WYSTAWA TWÓRCÓW LUDOWYCH I RZEMIOSŁA 5-7.06.2015
Pod widocznym z daleka pomoarańczowym namiotem, walcząc z upałem promowaliśmy kulinarne delicje tworzone prze naszych uczniów: w piątek serwowaliśmy zupy kremy z selera, z marchwi ze szczyptą chilli oraz zupę gruszkowo – pietruszkową a w sobotę częstowaliśmy zupą selerową i pietruszkowo – gruszkową z grzankami z konfiturą, i tu zaskoczenie- z czerwonych pomidorów i czerwonej cebuli!
Braliśmy również udział w konkursie kulinarnym, na który przygotowaliśmy potrawy w kategorii Dania Gotowe: przystawka z formie bagietki z pasztetem z wątróbki oraz konfiturą z czerwonej cebuli a także zupę z batatów. A w kategorii Wyroby Piekarnicze i Cukiernicze zaproponowaliśmy mus gruszkowy na czekoladowym biszkoptowym blacie z konfiturą z żurawin, w polewie czekoladowej.
W rezultacie za przystawkę otrzymaliśmy wyróżnienie!
W promocji uczestniczyli:
Joanna Gwóźdź, Wiktoria Kluza, Marcjanna Maryszewska, Jolanta Filipiak, Dominika Hrynek, Ania Linek, Patryk Wójcik, Rafał Choiński, Denis Fiedler i Ksawery Obrzut.
Przygoda w muzeum
W czwartek 18 czerwca 2015 r.o godz. 18:00 w Centrum Tradycji Tkackich przy ul. Królowej Jadwigi 23 w Prudniku odbyło się spotkanie i wykład Jacka Cegielskiego, absolwenta Hebrew and Jewish Studies z University College London pt: „Dlaczego Biblię należy czytać od tyłu i co z tego wynika? Specyfika języka hebrajskiego i jego znaczenie w życiu codziennym Żydów”. Wyklad poprzedzony był warsztatami pisowni w języku hebrajskim i uczniowie z klasy 2E ćwiczyli pisanie swoich imion.
W drugiej, wieczornej częsci, uczniowie z z 2G serwowali coś niecoś z kuchni żydowkiej. Tym razem przygotowali hummus.
Współpraca ze Specjalnym Ośrodkiem Szkolno – Wychowawczym w Prudniku
6 marca uczniowie klasy 2 TG pod opieką Pani Agnieszki Chudy wybrali się na warsztaty integracyjne do Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Prudniku z okazji „Dnia Naleśnika”. W ramach integracji uczniowie wspólnie przygotowywali poczęstunek w formie przepysznych naleśników. Super sprawa!
Rok 2015/2016
Akcja”Pusta miska”
Z okazji ŚWIATOWEGO DNIA ZWIERZĄT przypadającego na 4 października wolontariusze POWIATOWEGO KLUBU OŚMIU wraz z SAMORZĄDEM UCZNIOWSKIM zorganizowali akcję charytatywną pod hasłem „PUSTA MISKA” na rzecz zwierząt ze schroniska w Konradowej. Otrzymaliśmy za to ładne podziękowanie.
Gala PAT
W dniach 17-18 października 2015 roku w Bydgoszczy odbył się Pierwszy Ogólnopolski ZLOT PaTPORTÓW, połączony ze szkoleniem Ogólnopolskiego Zespołu Liderów PaT. Nasz PaTPORT reprezentował Szymon Adamów wolontariusz i uczeń klasy pierwszej mundurowej II LO ZSR w Prudniku. Program PaT Komendy Głównej Policji proponuje działania profilaktyczno-edukacyjne adresowane do młodzieży szkolnej. ZLOT PaTPORTÓW dokładnie wpisał się w tę koncepcję i w kampanię MSW „Dopalacze kradną życie”
Podczas uroczystej Gali Minister Spraw Wewnętrznych Teresa Piotrowska osobiście wręczyła oficjalną nominację liderską m.in Szymonowi Adamów, który został LIDEREM Grupy PaT Powiatu Prudnik.
Natomiast na początku października Pani pedagog szkolny Marzanna Zawadzka- Ciępka została certyfikowanym Ekspertem programu PaT Mianowanie wręczyła jej Sekretarz Stan Pełnomocnik Rządu ds. bezpieczeństwa w szkołach Minister Urszula Augustyn oraz generał Władysław Padło – Pełnomocnik Komendanta Głównego Policji.
Nasza Pani Basia poetką!
W piątek 13 listopada odbył się w muzeum wieczór poetycki Barbary Maryszewskiej. To pierwsze prudnickie spotkanie z poetką przyciągnęło prawdziwe tłumy. Cieszymy się, że wierszy czytanych przez autorkę i prowadzącą spotkanie Adę Jarosz wysłuchać zechciało tak wiele osób!
Zachęcamy do zapoznania się z twórczością prudniczanki. Barbara Maryszewska udostępnia wiersze na swoim profilu facebookowym.
Architekci krajobrazu promują szkołę
Dnia 6 listopada uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w imprezie pod nazwą: „Dzień z technologią” w Publicznym Gimnazjum nr2 w Prudniku.
Nasze zajęcia miały charakter warsztatowy, dzięki czemu chcieliśmy wprowadzić uczniów PG w specyfikację zawodu architekta krajobrazu.
Uczniowie III AT : Paulina Kwoczek, Bartosz Sadłek, Ania Kasprzyszak, Natalia Rinke i Martyna Dudaczyk, pod wodzą Pani Elżbiety Szwadowskiej,
dwoili się i troili, żeby wyjaśnić działanie programów graficznych i rysunku technicznego. Hitem okazał się przygotowany przez nas pokaz augmented reality czyli rozszerzonej rzeczywistości dzięki której z kartki papieru „wyczarowaliśmy” katedrę Amiens.
Było to miłe doświadczenie.
Konkurs Kulinarny dla gastronomików Opolszczyzny
Dzisiaj (3.12) w prudnickim „Rolniku” odbył się konkurs kulinarny ponadgimnazjalnych klas gastronomicznych województwa opolskiego organizowany przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Prudnik reprezentowały uczennice IV klasy techniku żywienia i usług gastronomicznych ZSR Marta Mochnik i Anna Zając.
Tematem przewodnim było przygotowanie potrawy składającej się z dwóch podstawowych produktów: mięsa z kurczaka oraz miodu, w nawiązaniu do pełnowartościowych posiłków przygotowanych tylko i wyłącznie z najlepszych składników promując przy tym zdrową i nieprzetworzoną żywność. Najbardziej liczył się oczywiście smak potrawy, ale także jej wygląd i ilość składników użytych do przygotowania dania. A składników było bez liku, z tym że wszystkie umieszczono w black boxach, co oznacza, że zawodnicy nie wiedzieli, jakimi składnikami będą dysponować i dowiedzieli się o nich dopiero po rozpoczęciu konkursu, co było oczywiście dodatkowym utrudnieniem. Dwuosobowe drużyny po otwarciu zagadkowych pudełek otrzymali czas 10 minutowej konsultacji ze swoim trenerem, który tylko wtedy mógł udzielić jakichkolwiek wskazówek. Następnie zegar zaczął odmierzać czas, wg regulaminu młodzież na przygotowanie całej potrawy łącznie z dekoracją sposobem podania oraz uporządkowaniem swojego stanowiska pracy miała 1 godzinę. Danie główne miało zostać przygotowane zgodnie ze sztuką kulinarną przy użyciu dowolnych wybranych technik kulinarnych z zachowaniem prawidłowej procedury przygotowawczej. Wszystkie składniki wchodzące w skład dania musiały być jadalne wyjątek mogły stanowić tylko produkt główny czyli mięso z kością. Do dyspozycji uczestników był również tak zwany stół pomocniczy na którym znajdowały się produkty dodatkowe min tj. nabiał, jaja, tłuszcze, zioła, przyprawy itp. Komisja konkursowa w składzie: Andrzej Sieradzki- Prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Jacek Hajzyk – Szef kuchni i tym samym właściciel restauracji „Niebo w Gębie” w Opolu oraz Waldemar Załuski – Członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, bacznie obserwowała przygotowywanie potraw podczas swojej oceny kierowało się następującymi wytycznymi: przygotowanie i obróbka głównego produktu i dodatków, smak i wygląd dania, prawidłowy dobór i udział procentowy dodatków do produktu głównego, organizacja pracy na stanowisku/ higiena i komfort pracy, a także umiejętność pracy w zespole. Po degustacji czterech pieczołowicie i naprawdę na bardzo wysokim poziomie przygotowanych dań jednogłośnie wyłonili zwycięzców. I miejsce – Jakub Piwowar i Michał Wróbel ( III klasa Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych/ Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie) II miejsce – Agata Bienias i Joanna Dziki (II klasa Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych/ Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach) III miejsce: Kinga Przydział i Paulina Zbroniec ( II klasa ZSZ – Kucharz/ Zespół Szkół Budowlanych w Brzegu). Wyróżnienie zdobyły nasze reprezentantki: Marta Mochnik i Anna Zając (IV klasa Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych).
Dla wszystkich szkół, a także dla każdego uczestnika konkursu zostały wręczone nagrody rzeczowe w postaci sprzętu agd, które zostały sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Prezent na Mikołaja
Wolontariusze naszej szkoły co roku biorą udział w zbiórce mikółajowych darów dla Rodaków z Ukrainy. Tak było i w tym roku szkolnym. Dodatkowo odwiedzili w strojach Mikołaja i Śnieżynek dzieci ze świetlicy srodowiskowej „Dąbrówka” w prudnickim schronisku młodzieżowym.
Goście zostali przywitani przez dzieci i rodziców piosenkami i fanfarami na cześć Świętego Mikołaja. Każde dziecko zostało wywołane przez Świętego Mikołaja i przekonywało go, że zasługuje na prezent. Były więc wiersze, śpiewy i pląsy, smaczny poczęstunek.
Było to możliwe dzięki wolontariuszom Klubu Ośmiu m.in. Amandzie Szeląg, Joannie Jedlickovej i Tomaszowi Sawickiemu wraz z opiekunem mgr Marzanną Zawadzką–Ciępką, którzy zorganizowali paczki ze słodyczami spraawiając radość dzieciom uczęszczającym do świetlicy opiekuńczo-wychowawczej. Pracownicy wyrazili swą wdzięczność słowami: „To dzięki Waszej dobrej woli ten dzień był dla nas naprawdę wyjątkowy.”
Współpraca ze Specjalnym Ośrodkiem Szkolno – Wychowawczym
Dnia 21.12.15 r. w Zespole Szkół Rolniczych w Prudniku miało miejsce wiele wydarzeń. Na godzinę 8:00 nasi uczniowie udali się z nauczycielami: Łukaszem Wołczyk oraz Dariuszem Basara do Specjalnego Ośrodka Szkolno–Wychowawczego, gdzie od 9:00 przedstawili Jasełka. Już po raz kolejny współpracowaliśmy z uczniami tej Szkoły i razem udało się wystawić piękne dzieło. Poszczególne sceny Jasełek przeplatane były śpiewanymi kolędami oraz zatańczonymi choreografiami przygotowanymi przez nauczycielkę SOSW, panią Marzenę Wołczyk
Wigilia Polska na Rynku
Po Jasełkach opiekun Powiatowego Klubu Ośmiu, pani Marzanna Zawadzka Ciępka na prudnickim rynku organizowała „Wigilię Polską”.
Pani Barbara Maryszewska dowodziła mini kiermaszem na rynku. Dziękujemy 2 Gastronomicznej i 3 Architektury Krajobrazu!!!
Podziękowanie za pamięć
W dniu 14 kwietnia 2016 gościli w nasze szkole uczniowie klasy V integracyjnej Szkoły Podstawowej nr 3 z Prudnika. Ciekawe i absorbujące (zresztą jak zawsze) zajęcia przeprowadziła p. Agnieszka Chudy z aktywnym udziałem uczennic z klasy 3 FT. Zajęcia zostały przeprowadzone w ramach projektu „Uczeń w formie”, w którym uczestniczy szkoła podstawowa. Zgodnie z założeniami projektu uczniowie przygotowywali potrawy dietetyczne np. rafaello z kaszy jaglanej, ciasteczka marchewkowe, palmy owocowe – mniam, palce lizać! Wszystko po to, by wyrobić w młodych ludziach nawyki prawidłowego odżywiania.
Zryw wolnych serc
W ramach OGÓLNOPOLSKIEGO GŁOSU PROFILAKTYKI, projektu PaT Komendy Głównej Policji, 1 czerwca 2016 roku wolontariusze z PaTPORTU wraz z kordynatorem Marzanną Zawadzką- Ciępka współorganizowali „ZRYW WOLNYCH SERC” .
Wystawa Twórców Ludowych i Rzemiosła Artystycznego
W dniach 3-4 czerwca odbyła się kolejna Wystawa Twórców Ludowych i Rzemiosła Artystycznego. Tym razem nie zdobyliśmy laurów, ale przygoda, to przygoda!
Rok szkolny 2017/2018
Dni Zdrowia w Prudnickim Centrum Medycznym
16.09.2017 od samego rana nasi uczniowie: Pola Blak, Kacper Figura, Krystian Zbaraszczuk, Nikola Zimoch, Daria Paluch i Patrycja Dancewicz wraz z nauczycielkami gastronomii przygotowywali poczęstunek na Dni Zdrowia, organizowane przez Prudnickie Centrum Medyczne. Chętnych smakoszy rozgrzewającej zupy krem z dyni wśród Prudniczan nie brakowało, a nasi przyszli kucharze spisali się na medal podczas obsługi zmarzniętych mieszkańców naszego miasta
Matematyka od kuchni
6.11.2017 nasza szkołę odwiedzili uczniowie Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 1 w Prudniku tzw. „jedynka”, którzy pod opieką p. Agnieszki Chudy i p. Joanny Grzegockiej oraz uczennic z kl 2 TG Nadii Gruchmann i Kasi Malik realizowali praktyczne zagadnienia projektu „Matematyka od kuchni”. Uczniowie siódmej klasy samodzielnie musieli wykonać CRÊPES SUZETTE – PŁONĄCE NALEŚNIKI Z SYROPEM POMARAŃCZOWYM. Ponadto poznali podstawowe metody carvingu – łabędź z jabłka czy kwiatek z pora i cebuli nie są im już obce.
Podziękowania dla Kasi i Nadii, które wykazały się ogromną cierpliwością i wyrozumiałością dla przyszłych, być może, kucharzy
Dzieci z SP z Dytmarowa w ZSR
25.04.2018 gościli w naszej szkole uczniowie Szkoły Podstawowej w Dytmarowie wraz z nauczycielami – Panią Aleksandrą Grzybacz i Panem Damianem Zającem. Program wizyty był przebogaty. Uczniowie zwiedzili naszą szkołę. Największe wrażenie zrobiła strzelnica i kuchnia. W kuchni zresztą zadomowili się na dobre. Wraz z Panią Światłowską przygotowywali pizzę dietetyczną, oraz zapiekankę z kaszą jaglaną i jabłkiem oraz gałką loda truskawkowo – bananowego. Zajęcia przebiegały pod hasłem „Matematyka w kuchni”. Pani E. Zapała przygotowała gościom lekcję pod hasłem „Język polski w kuchni”. Wszystko odbywało się też pod czujnym okiem naszej młodzieży z klas gastronomicznych. Cieszymy się z takiego międzyszkolnego partnerstwa, a gdy nasi goście podrosną może zasilą grono uczniów ZSR, czego im i sobie życzymy!
Rajd Malucha
28 maja 2018 odbył się 39 Rajd Maluchów ! My też tam byliśmy i dobrze się bawiliśmy !
Warsztaty żywieniowe dla SP Szybowice
Uczennice klasy 3f: Nikola Zimoch, Daria Paluch i Patrycja Dancewicz wraz z Panią Agnieszką Światłowską-Flak, 02.05. 2018 r. zagościły w szkole podstawowej w Szybowicach. Przeprowadziły warsztaty dla uczniów pod hasłem: „Jak skutecznie zmienić złe nawyki żywieniowe”. Wizyta wzbudziła ogromne zainteresowanie wszystkich uczniów. Ekipa ZSR przygotowała dużą ilość atrakcji: prezentację wraz z dyskusją na temat zdrowego sposobu odżywiania, konkurs na najładniejsza Piramidę Żywienia, test wiedzy dotyczący zasad zdrowego żywienia, „Familiadę”, w której uczestniczyli uczniowie oraz ich rodzice. Finałem było wręczenie nagród, dyplomów oraz zdrowy, pełnowartościowy poczęstunek dla wszystkich uczniów w szkole. Bardzo dziękujemy Dyrekcji i nauczycielom szkoły podstawowej w Szybowicach za piękne przyjęcie i możliwość przeprowadzenia warsztatów. Mamy nadzieję że to początek dobrej współpracy.
Obchody Uroczystości 3 Maja z udziałem naszych uczniów
Tak nasi uczniowie prezentowali się na prudnickich obchodach Święta 3 Maja. Zdjęcia otrzymaliśmy od p. Macieja Dobrzańskiego – prudnik24. Dziękujemy!
Trzymaj formę!
17 maja klasa IV d Szkoły Podstawowej nr 3 w ramach realizacji programu TRZYMAJ FORME! uczestniczyła w warsztatach taneczno-ruchowych zorganizowanych przez p.Monikę Trentkiewicz. Zajęcia poprowadziła nauczycielka Zespołu Szkół Rolniczych p.Aleksandra Maroszek. Zabawa była przednia, a uczniom uśmiech nie schodził z twarzy!
Druga część projektowych działań miała miejsce w naszej szkole. Klasa 4d wraz z koordynatorem programu p.Moniką Trentkiewicz i wychowawcą p.Agnieszką Licznar uczestniczyła w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez p.Agnieszkę Chudy i p.Joannę Grzegocką. Dzieci pracowały w małych grupkach pod opieką starszych uczniów. Samodzielnie smażyły jogurtowe placuszki z owocami oraz przygotowywały pyszne-zdrowe desery z kaszy jaglanej oraz z nasionami chia. Deserki w tym pudding z chia z musem z owoców i mus czekoladowy z kaszy jaglanej, które wyszły spod rąk młodych kucharzy serwowane były podczas VIII Pikniku Rodzinnego organizowanego przez Publiczną Szkołę Podstawową nr 3 w Prudniku. Ccieszyły się uznaniem i zniknęły w ekspresowym tempie!